10 euro on white printer paper

Ebitda: betekenis, berekening en wat is gezond?

0 Shares
0
0
0


EBITDA is een financiële term die veel wordt gebruikt in de zakenwereld. Het staat voor “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization,” oftewel de winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen. Maar wat betekent EBITDA nu eigenlijk en waarom is het belangrijk? In dit artikel zullen we de betekenis van EBITDA, de berekening ervan, en wat als een gezonde EBITDA wordt beschouwd, in detail bespreken.

Wat is EBITDA?

We starten allereerst maar even met de betekenis van EBITDA. Je weet inmiddels waar het voor staat, maar wat betekent dat eigenlijk?

Nou, EBITDA is een financiële maatstaf, die wordt gebruikt om de operationele prestaties van een bedrijf te meten. Het geeft aan hoeveel winst heeft gegenereerd, vóórdat er van allerlei kosten zijn afgehaald. Dus, stel je voor, een bedrijf boekt op het eerste gezicht maar heel weinig winst. Dat betekent niet per definitie dat het in de eerste plaats nooit winst heeft gedraaid. Om erachter te komen hoe de vork écht in de steel zit, kijk je dus naar de EBITDA.

Waarom is de EBITDA belangrijk?

EBITDA is belangrijk omdat het een zuivere kijk geeft op de kernwinstgevendheid van een bedrijf. Het verwijdert de invloed van financiële factoren zoals belastingen en rente, evenals niet-kaskosten zoals afschrijvingen en amortisatie. Hierdoor kunnen investeerders en analisten de operationele prestaties van verschillende bedrijven beter vergelijken. In principe is een EBITDA met name voor vermogenverstrekkers van belang. Kijk je naar aandeelhouders, dan is vooral de cashflow wat meer op de voorgrond. De cashflow verwijst, for you information, naar het netto bedrag aan geld dat een bedrijf binnenkomt en verlaat gedurende een bepaalde periode. Het meet de financiële gezondheid en liquiditeit van een onderneming.

Hoe bereken je de EBITDA?

Nu is, als je de juiste gegevens voor handen hebt, de berekening van de EBITDA eigenlijk helemaal niet heel erg ingewikkeld. Het gaat namelijk als volgt:

nettowinst
afschrijvingen
belastingen
rentelasten
afboekingen +
—————
EBITDA

Het is essentieel om de juiste bedragen voor alle aspecten te gebruiken bij de berekening van EBITDA. Fouten kunnen leiden tot onnauwkeurige resultaten. Weet dan ook goed wat elk bedrag betekent. De nettowinst is het bedrag dat overblijft na aftrek van alle kosten en belastingen van de totale inkomsten van een bedrijf. Het vertegenwoordigt de winst die een bedrijf daadwerkelijk heeft behaald. Klinkt misschien een beetje krom, om eerst de belastingen er vanaf te trekken om ze er vervolgens weer bij te rekenen, maar zo creëer je wel het meest duidelijke beeld.

Wat is een gezonde EBITDA?

Het antwoord op de vraag wat een gezonde EBITDA is, is eigenlijk een best gemene vraag om te stellen. Het hang namelijk van van allerlei factoren af en verschilt al per industrie of bedrijfstak. Het is essentieel om EBITDA te benchmarken tegen vergelijkbare bedrijven om te bepalen of het op het juiste niveau zit.

Houd in ieder geval in gedachten dat het iets zegt over de winst. Bij jonge bedrijven zal op het eerste gezicht de nettowinst heel laag liggen, terwijl de EBITDA veel hoger was. Dat heeft er alles mee te maken dat het bedrijf nog groeiende is en waarschijnlijk veel van zijn winst weer investeert in het bedrijf zelf. Anderzijds heeft een groot bedrijf dat al jaren succesvol runt misschien wel een EBITDA dat helemaal niet heel veel verschilt van de uiteindelijke nettowinst. Het is dus echt naar wat voor bedrijf je kijkt, of er in die branche te alle tijden veel moet worden geïnvesteerd en hoe oud het bedrijf is. Maar, om even een voorbeeld te geven. In de zakenwereld zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat een EBITDA van meer dan 10% van de omzet ‘gezond’ is.

EBITDA in de praktijk

Het klinkt natuurlijk fantastisch, zo’n begrip dat steeds meer naamsbekendheid maakt in de financiële wereld. Hoewel EBITDA nuttig kan zijn, heeft het ook zijn valkuilen. Het verwijdert bijvoorbeeld niet-kaskosten, wat de werkelijke cashflow van een bedrijf kan vertekenen. Vandaar wil je eigenlijk altijd naar het ‘grotere goed’ kijken. Misschien is de EBITDA wel het meest interessant voor Investeerders en analisten. Zij gebruiken EBITDA vaak als beoordelingsinstrument om de financiële gezondheid van een bedrijf te bepalen, vóórdat ze investeren.

Gezien er misschien nog wat vragen zijn, willen we dit artikel graag afsluiten met een korte FAQ. Hierin lees je antwoorden die niet dan wel onduidelijk zijn beschreven, dus lees gauw verder.

Wat is het verschil tussen EBIT en EBITDA?

EBIT (Earnings Before Interest and Taxes) en EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization) zijn financiële maatstaven die de winstgevendheid van een bedrijf meten. Het belangrijkste verschil tussen beide ligt in de mate van kostenaftrek. EBIT toont de winst vóór rente en belastingen, maar houdt geen rekening met afschrijvingen en afboekingen. Dit maakt EBITDA breder en geeft een uitgebreider beeld van de operationele prestaties van een bedrijf, vaak gebruikt om de cashflowgenererende capaciteit te analyseren. Beide maatstaven zijn waardevol voor financiële analyse, maar EBITDA elimineert meer kostenfactoren.

Is een hogere EBITDA altijd beter?

Niet noodzakelijk. Een hogere EBITDA kan aangeven dat een bedrijf meer winst genereert, maar het is belangrijk om naar de context en de industrie te kijken.

Waarom is EBITDA populair in de financiële wereld?

EBITDA is populair omdat het een eenvoudige manier biedt om de operationele prestaties van bedrijven te vergelijken zonder rekening te houden met financiële en fiscale factoren. Echter is het van belang dat je nog steeds andere factoren meeneemt in de beoordeling van een bedrijf. Hoe groter het plaatje, hoe minder de kans is dat je eventueel voor verrassingen komt te staan.

We hopen dat je met al deze informatie voldoende bent geïnformeerd over EBITDA. We hebben het geprobeerd om het op zo’n begrijpelijk mogelijke manier uit te leggen. Wil je meer informatie over over het begrip, kijk dan eens op verschillende websites om een breder plaatje te krijgen. Wellicht is er ook wel het een en ander in boeken te vinden. Ach, je komt er vast wel uit!

0 Shares
Gerelateerd