black pants

Zo creëer je financiële zekerheid voor je pensioen

0 Shares
0
0
0

Het idee van financiële zekerheid en comfort tijdens je pensioenjaren is aantrekkelijk voor velen. Waarschijnlijk ben je wel op de hoogte van het feit dat je dat ‘alleen met je AOW’ niet gaat redden. Gelukkig zijn er slimme manieren om die financiële zekerheid toch volledig te bereiken. Manieren om er voor te zorgen dat je op je oude dag ook nog schatrijk bent.

Eén manier, die we in deze blog overigens zullen uitleggen, is pensioenbeleggen. Door te investeren in een pensioenfonds of een individueel pensioenplan, zal je ervoor zorgen dat je altijd de dingen kan blijven doen, die je altijd hebt gedaan of waar je dan juist mee wil beginnen. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

Hoe eerder hoe beter

Eén van de belangrijkste dingen die er over pensioenbeleggen kan worden vertelt is ‘hoe eerder, hoe beter’. Begin je al vroeg met beleggen, dan krijgt je geld meer tijd om eventueel te groeien, waardoor je uiteindelijk een aanzienlijk vermogen zal opbouwen. Pensioenbeleggen is in principe gericht op de langere termijn, waardoor je de ups en downs van de markt kun doorstaan en kunt profiteren van de groei op die termijn.

Obligaties en aandelen

Vaak is het zo dat je bij de aanbieders van het pensioenbeleggen kan kiezen uit verschillende fondsen. Je legt geld in, maar bepaald zelf in welke vaste percentages dat gaat. Percentages qua hoeveelheid obligaties en aandelen, bedoelen we dan. De betekenis hiervan is:

  • Obligaties worden vaak beschouwd als een veiligere belegging dan aandelen. Dit komt doordat obligaties doorgaans een vast rendement bieden en als schuldbewijzen dienen van bedrijven of overheden.
  • Aandelen daarentegen vertegenwoordigen eigendom van een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, koop je een deel van de onderneming en deelt daarmee in de winsten en verliezen. Aandelen hebben over het algemeen een hoger rendementspotentieel dan obligaties, maar gaan ook gepaard met meer volatiliteit en risico.

Een fonds met veel obligaties en weinig aandelen zou in praktijk minder kunnen opleveren, maar is wel de meest veilige keuze. Laat je bij het kiezen tussen deze fondsen altijd informeren door een professional. Afhankelijk van bijvoorbeeld de hoogte van de inleg, zal er worden geadviseerd om juist wel of niet voor iets te kiezen

Ken je risico’s

In principe zouden we zeggen, start met pensioenbeleggen. Echter is het daarbij van belang dat je op de hoogte gesteld wordt van het feit dat je met risico’s kan worden geconfronteerd. De waarde van je beleggingen kan fluctueren als gevolg van marktschommelingen en economische omstandigheden. Het is daarom verstandig om een goed doordacht beleggingsplan te hebben dat past bij je risicotolerantie en financiële doelstellingen. Met andere woorden, stop niet gelijk je hele spaarpotje in de beleggingen, maar gewoon een deel. En oh ja, je kan je inleg zelf bepalen. Heb je een maandje wat meer eigen geld nodig, dan verlaag je je inleg gewoon. Bekijk wel op welke termijn je dat moet controleren.

We hopen dat je met bovenstaande informatie voldoende bent geïnformeerd over pensioenbeleggen. Hoewel er altijd een risico aankleeft, is het wel een van de manieren die het meeste kan opleveren.

0 Shares
Gerelateerd