person holding white and red card

Hoogste spaarrente Europa

0 Shares
0
0
0

Het is toch wat. Je wordt in Nederland bijna gestraft om (veel) geld te hebben. Heb je jaar en dag zo hárd gespaard, moet je ineens vermogensbelasting betalen. Alleen maar omdat je het misschien wat ‘beter’ hebt dan de gemiddelde Nederlander, moet je ineens gaan betalen. Het is niet veel, maar je zou in eerste instantie gewoon verwachten dat je er wat rente over krijgt.

Rente ontvangen, zoals dat tot een bepaald bedrag in Nederland nog wel is. Maar goed, in deze blog gaat het niet zo zeer over Nederland, nee, daarentegen gaat het over de hoogste spaarrente in Europa. Misschien kan je je geld daar onderbrengen, zodat je er toch wat meer aan verdiend. Althans, mag dat wel zo maar?

Depositogarantiestelsel

Voordat we je antwoord kunnen geven op de vraag wat de hoogste spaarrente in Europa is, willen we eerst even onderzoeken hoe het eigenlijk precies zit. Of je wel ‘zomaar’ je geld mag versluizen en wat voor garanties de banken bijvoorbeeld bieden.

Garanties? Ja, zeker. De depositogarantie is een beschermingsmechanisme dat ervoor zorgt dat spaargeld veilig blijft als een bank failliet gaat. In de Europese Unie dekt dit systeem doorgaans bedragen tot €100.000 per persoon per bank. Het is ontworpen om het vertrouwen in het banksysteem te versterken door ervoor te zorgen dat spaarders hun geld niet verliezen. Dit helpt financiële stabiliteit te waarborgen en zorgt ervoor dat mensen hun spaargeld bij banken blijven bewaren, zelfs in tijden van economische onzekerheid.

Helaas is het niet zo dat dit het nou heel veel gemakkelijker maakt bij een faillissement van de bank. Zo geldt dat je het geld, in case of een faillissement, ook uit dat land moet terughalen.

Belastingdienst

Verder is het lang niet zo makkelijk om ‘zomaar’ de Belastingdienst te ontwijken met geld op een buitenlandse rekening. Zo is het al sinds 2005 (!) zo dat alle rentes die je krijgt van een EU-bank, gewoon aan hen wordt doorgegeven. Met andere woorden, dat geld is niet ineens vrij van allerlei regeltjes etcetera.

Tenzij, en ja, daar gaan we weer met de uitzonderingen, tenzij je in het land al belasting betaalt over het spaargeld, dan hoef je dat in Nederland natuurlijk niet nog een keer te doen. Je krijgt dan een zogeheten bronheffing. Echter betekent dat natuurlijk niet dat je niks meer op hoeft te geven bij de belastingdienst, dat moet altijd. Doe je dat niet, dan ben je actief de belasting aan het ontduiken en dat is niet oke.

Hoe sparen überhaupt werkt

Je hebt geld wat je niet gebruikt. Vanaf dat punt heb je een aantal keuzes, om het te kunnen sparen:

  • Je zet het geld op een aparte spaarrekening bij de bank waar je ook je betaalrekening hebt.
  • Je opent een betaalrekening bij een bank waar de rente op sparen hoger is, voegt er een spaarrekening aan toe en laat daar je geld staan.

Afgezien van welke bank je gebruikt, kan je ervoor kiezen om je geld in een deposito te stoppen. Dat houdt in dat je je geld voor een langere tijd vastzet. De rente is wel wat hoger dan op je ‘normale’ spaarrekening, maar je kan er dus niet bij. Laat je daarom goed adviseren over of het überhaupt iets is of kan zijn voor jou en je persoonlijke situatie. Doe je dat niet en je komt in geldnood, dan moet je diep in je buidel tasten om het geld weer vrij te krijgen.

Hoogste spaarrentes Europa

Laten we voorop stellen dat rentes variabel zijn. Dat betekent dat ze op dit moment misschien wel …% zijn, maar een half jaar later ineens hoger of later. Zo zien we op Independer dat op dit moment een Spaanse bankrekening maar liefst 3,66% biedt. Echter kunnen we niet garanderen dat het ook echt zo is op het moment dat jij deze blog leest.

Om die reden raden we je aan verschillende vergelijkingswebsites te bekijken. Je weet tenslotte dat het internet er tegenwoordig is om je te helpen. Niet alleen om de rentes, maar ook om de kleine lettertjes en verborgen kosten ontdekken, wat helpt bij het vinden van de beste deals. Je wil natuurlijk niet dat je ergens voor tekent en ergens aan vastzit, terwijl je daar helemaal niks vanaf wist. Maar goed, als jij ‘de algemene voorwaarden’ doorklikt ‘omdat je het wel gelooft’, dan is dat jouw probleem.

Wat leren we van deze blog?

Dus, zeg jij het maar. Nee? Well, sure. Dan vatten wij het wel voor je samen.

We leren van deze blog, dat het niet vanzelfsprekend is om je geld zomaar naar het buitenland te verschuiven. Het is niet alsof het onmogelijk is, maar je dient wel zeker rekening te houden met een aantal zaken. Zo is het allereerst handig dat je een bank uit kiest met een zogeheten depositogarantieregeling. Verder zijn de rente’s net zo variabel als in Nederland, maar kan het aan de andere kant wel zo zijn dat deze hoger is dan dat deze op een bepaald moment in Nederland is.

Heb je er eenmaal voor gekozen om het ergens anders neer te zetten, dan dien je dit aan te geven bij de belastingdienst. Doe je dat niet, dan moet je niet doen alsof je neus bloed, want ze hebben wel degelijk informatie in handen waarvan jij niet weet dat ze dat al hebben.

Conclusie

De hoogste spaarrente, op dit moment in Europa, gaat richting de 4%. Dat is zeker wel wat anders dan de schamele 2% zoals je deze hier in Nederland veelal ziet. Houd je verder niet te veel vast aan de genoemde rentes in deze blog, omdat ze variabel zijn en maandelijks veranderen. Ten slotte wensen we je nog een fijne dag en zien je graag een volgende keer terug op schatrijk.nl!

0 Shares
Gerelateerd