a close up of a shiny metal object

Joseph Klibansky: vermogen, kritiek, vriendin en meer

0 Shares
0
0
0

Kleur, groot, goud, gelaagd, thema’s, sculpturen en schilderijen: het zijn pas enkele woorden die naar boven komen wanneer je iemand vraagt naar Joseph Klibansky. Deze Nederlandse kunstenaar is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste hedendaagse kunstenaars ter wereld. Hij maakt kunst waar je ‘u’ tegen zegt, of niets anders dan zwijgend naar kan blijven kijken. 

Wij zijn in ieder geval net zo gefascineerd als zijn publiek en vertellen je dan ook graag meer over het leven van deze man. In deze blog lees je over zijn road to hetgeen hij nu is, maar ook over zaken als vermogen, zijn privé en nog veel meer. Benieuwd geraakt? Lees dan gauw verder!

Wie is Joseph Klibansky?

Klibansky werd in 1984 geboren in het zonovergoten Zuid-Afrika. Zijn Nederlandse moeder en zijn Zuid-Afrikaanse vader waren hier de aanstichters van. Een jaar na zijn geboorte verhuisde het jonge gezin naar Nederland, waarna ze daar eigenlijk ook voor lange tijd zijn gebleven.

Al vroeg kwam Klibansky in contact met kunst. Het zat al in zijn genen en het werd nog eens aangewakkerd door zijn eigen interesse. De economische studie werd al gauw vervangen door het maken van kunst. Het begon met name met fotografie, waarna de creatieve werken steeds meer gingen variëren. Hij staat bekend om zijn kleurrijke en grootschalige schilderijen en sculpturen die een mix zijn van traditionele schildertechnieken, het maken van sculpturen en tegenwoordig ook digitale beeldbewerking. De combinatie van dat alles maakt de kunst die hij tegenwoordig nog steeds maakt. Bekende voorbeelden waarnaar wordt gezocht is de astronaut (The Thinker) en de beer (Pipi Bear). 

Joseph zoekt altijd naar de het complete beeld van iets, waarbij de essentie van dat iets, het beeld wat we hebben en hetgeen een foto impliceert, samenkomt. Overigens noemt Joseph zichzelf geen kunstenaar, maar een contemporary artist. Vinden wij wel vrij ironisch, gezien artist in het Nederlands nog steeds kunstenaar betekent. 

De kunst van Joseph Klibanksy

De kunst van Joseph Klibansky is populair. Héél populair. Bekende personen over de hele wereld worden verliefd op het werk, kopen een stuk en delen dit met trots met de wereld. Het heeft veel voeten in aarde gehad om te komen waar hij staat, maar inmiddels is Klibansky echt een begrip geworden in deze wereld. Het werk wordt gekenmerkt door vaak levendige kleuren, sterke contrasten en een mix van media, wat ons ook wel doet overtuigen om een dergelijk object aan te schaffen. Helaas (of niet) is het erg duur, wat het aan de andere kant ook wel weer exclusief maakt. 

Een vermogend familiebedrijf

De plek waar de kunst tot leven wordt gewekt, staat ‘gewoon’ in Nederland. In Naarden, om precies te zijn. In deze studio werken veel familieleden, wat het een echt familiebedrijf maakt. Over de verdere gang van zaken in het bedrijf, later meer. Wij geloven dat het bedrijf ontzettend beveiligd moet zijn, gezien de kunst van Klibansky allesbehalve goedkoop is. Je betaalt voor een beeld al makkelijk tienduizenden euro’s, laat staan als je spreekt over de schilderijen die hij heeft. Het maakt dat het vermogen van Joseph Klibansky wordt geschat op miljoenen euro’s. Zo’n zes jaar geleden stond het volgens de Quote vast op ongeveer 7 miljoen, maar wij hebben het idee dat het vandaag de dag nog veel meer is geworden. 

Vriendin van Joseph

Zijn succes, dat zou hij ongetwijfeld delen met zijn familie. Tegenwoordig, of eigenlijk al sinds langere tijd, hoort hier ook een vriendin bij. Ze reageert op de naam Victoria Waldau en is een kleine 14 jaar jonger dan Klibansky zelf. Hun liefde is sinds enige tijd bekroond met een kindje, namelijk een dochter genaamd Kylie. Victoria is een ontzettend knappe verschijning die, gezien haar foto’s op Instagram, ontzettend geniet van het leven. In bikini’s. Is ze aan het genieten. Ze is niet bang voor een beetje adoratie van anderen en laat haar lichaam ‘graag’ zien. Overigens zit de dame niet stil, ze is zelf ook erg druk met kunst en dan met name in de fotografie. 

Kritiek

Een leven als publieke bekendheid, wat je ook doet, levert ook een boel kritiek op. Soms is dit gegrond, soms ook niet. Zo hebben veel andere kunstenaars kritiek op wat hij doet. Het zou geen ‘echte’ kunst zijn en zelf iets weghebben van kitsch. Pijnlijk om te horen, maar kunst is en blijft iets subjectiefs. Je kan er net zo goed je hoofd voor wegdraaien, want er blijven genoeg die zijn kunst nog wel kunnen waarderen.

Echte, serieuze, gegronde kritiek op Klibansky en met name zijn bedrijf kwam begin 2023. In een aflevering van BOOS deden werknemers hun mond open. Zij vertelden over de soms erbarmelijke omstandigheden die er waren. Ze kregen van allerlei lichamelijke klachten van de dingen die ze onbeschermd moesten verrichten. Echter was de reactie van het bedrijf dat het niet aan hen lag, dat de verklaringen niet konden worden bewezen en nog veel meer. Wat dus écht waar is, dat weten wij niet. Toch benieuwd geraakt naar de BOOS-aflevering van Tim Hofman? Kijk deze dan hier.

Conclusie

We hebben verteld over het leven van Joseph Klibansky, de kunstenaar die zichzelf niet wil associëren met kunstenaars. De man die kunst maakt waar mensen urenlang van kunnen genieten. De man die kunst verkoopt, zijn familie in zijn bedrijf betrekt en tegenwoordig geniet van een leven met zijn vriendin Victoria en kind Kylie. Ook wij zijn geïnspireerd door het werk wat hij maakt, evenals velen. Helaas zijn er de afgelopen tijd wat negatieve berichten over Klibansky in de wereld gekomen, wat in ieder geval in Nederland wel wat reputatieschade heeft opgeleverd. Wat je hiervan moet vinden, kan je beter zelf bedenken. Dit soort zaken worden pas duidelijk wanneer er van beide kanten bewijs wordt geleverd en niets meer wordt tegengesproken.

0 Shares
Gerelateerd