two Euro banknotes

Is het verzamelinkomen bruto of netto?

0 Shares
0
0
0

Waarom maken ze het ons zo moeilijk. De Belastingdienst, tenminste. Het zou toch veel handiger zijn geweest als het voor iedereen begrijpbaar is en dat ze niet tig regeltjes invoeren. Regeltjes waarvan ze zelf misschien niet eens meer weten waarom het bestaat. Althans, dat is wel wat overdreven, but you get the point, right?

In ieder geval is zo’n ‘vaag’ begrip, het verzamelinkomen. Dit heb je nodig om bepaalde toeslagen te berekenen, zoals je zorg- of huurtoeslag. Als je verzamelinkomen te hoog is, dan krijg je geen of minder van die toeslagen. Maar goed, in deze blog zullen we de vraag beantwoorden of het verzamelinkomen bruto of netto is. En, omdat we de ergste niet zijn, zal je er nog heel veel andere relevante informatie bij krijgen.

Wat is het verzamelinkomen?

Voordat we ingaan op het netto/ bruto verhaal, zullen we eerst even vertellen wat het verzamelinkomen nu precies is. In principe is dat niets anders dan het totaal van je jaarinkomen uit de drie boxen van de Belastingdienst. Dit bestaat uit:

  • Box 1: belastbare inkomsten uit werk en woning
  • Box 2: belastbare inkomsten uit aandelen en/ of dividenden
  • Box 3: voordeel uit sparen en beleggen

Mocht je een fiscaal partner hebben, dan bereken je een gezamenlijk inkomen. De inkomens van inwonende kinderen tel je nooit mee, ook niet vanaf een bepaalde leeftijd.

Box 1

Bij de eerste box vul je je inkomen in, of je een auto van de zaak hebt of niet, of je een eigen woning hebt of niet en of je nog andere aftrekposten hebt. Die aftrekposten kunnen variëren van zoiets als alimentatie tot aan zorgkosten en studiekosten.

Box 2

In principe is box 2 voor veel mensen het meest makkelijke, omdat veel mensen hier niets mee te maken hebben. In elk geval gaat het om inkomsten als je minimaal 5% van een vennootschap bezit. Je vult de inkomsten uit het aanmerkelijke belang in.

Box 3

Bij box 3 gaat het over je eigen bezittingen in de vorm van spaargeld, aandelen, contant geld, onroerend goed, etc. Ze gaan dus niet kijken naar welke Ikea bank jij in de woonkamer hebt staan, maar wel naar het spaargeld dat je door de jaren heen hebt verzameld. Afhankelijk van dat bedrag dat hieruit komt zal je wel of niet bepaalde belastingen moeten bepalen.

Is het inkomen netto of bruto?

Zoek je naar een antwoord op de vraag of het verzamelinkomen netto of bruto is, dan zal je er in eerste instantie niet veel wijzer op worden. Bij de Belastingdienst zal je als eerst zien staan ‘geen van beide’. Toch is er wel degelijk iets over te zeggen en dat leggen we je graag uit.

Het inkomen dat je invult in de rekenhulp van het verzamelinkomen, is in principe bruto. Dit omvat het jaarinkomen inclusief vakantiegeld en eventuele 13e maand, bonussen, eindejaarsuitkering, etc. Mocht je een auto van de zaak hebben, dan dien je dit ook ergens aan te geven, maar dat spreekt in principe wel voor zich.

Met andere woorden, in zekere zin is dat wel je bruto inkomen.

Is het nu ja of nee?

Nou, het antwoord over dat je je bruto jaarinkomen moet invullen, is inderdaad ja. Echter is je verzamelinkomen niet precies je bruto jaarinkomen, omdat daar nog veel meer dingen bij worden gerekend. We komen in elk geval wel tot de conclusie dat het in ieder geval niet je netto-inkomen is. En, we komen ook tot de conclusie dat de Belastingdienst gelijk had. Het verzamelinkomen is dus niet je bruto inkomen en ook niet je netto inkomen.

Rekenhulp

Hoe ingewikkeld het allemaal ook klinkt, gelukkig hoef je niet zelf letterlijk je rekenmachine te gebruiken om alles te berekenen. Er zijn namelijk allemaal zogeheten rekenhulpen die aan de hand van jouw ingevulde gegevens, de berekening maken. Sterker nog, daarbij zie je niet eens wat de precieze berekening inhoudt. Dus, de Belastingdienst maakt het je wel moeilijk, maar tegelijkertijd helpen ze je ook om het weer wat makkelijker te maken. En als je vragen hebt, dan kan je altijd een belletje plegen.

Conclusie

Het verzamelinkomen is voor een een bruto inkomen, omdat het je inkomen vóór belastingen omvat. Het netto inkomen is het bedrag dat daadwerkelijk wordt ontvangen na belastingen en andere inhoudingen. Maar goed, het verzamelinkomen an sich wordt gebruikt als basis voor belastingberekeningen en omvat meer dan alleen je jaarinkomen, dus wat dat betreft is het antwoord op de vraag van dit artikel, geen van beide.

0 Shares
Gerelateerd