woman in black top standing near people

Mona Lisa waarde & meer interessante feitjes

0 Shares
0
0
0

De Mona Lisa, een van ‘s werelds meest beroemde kunstwerken, heeft al eeuwenlang de verbeelding van mensen over de hele wereld gevangen. In dit artikel gaan we dieper in op de waarde van de Mona Lisa en onthullen we enkele fascinerende feitjes die je misschien nog niet wist. Bereid je voor op veel informatie en geniet vooral van het feit dat je weer even kan genieten van het fantastische schilderij dat de Mona Lisa heet. Dus, ga lekker zitten in je stoel en laat je meeslepen in het verhaal van dit schilderij, waar we natuurlijk ook even de waarde zullen bespreken.

Het geheim van de glimlach

De glimlach van Mona Lisa is misschien wel het meest opvallende aspect van het schilderij. Maar wat maakt het eigenlijk zo speciaal? Deskundigen hebben eindeloos gedebatteerd over de mysterieuze glimlach van Mona Lisa. Sommigen beweren dat het geheim ligt in de subtiele, bijna onmerkbare bewegingen van haar lippen, terwijl anderen denken dat Leonardo da Vinci speciale technieken gebruikte om de glimlach te creëren.

Ook deskundigen op psychologisch vlak hebben geprobeerd de aantrekkingskracht te verklaren. Volgens sommige theorieën is het juist de ambiguïteit* van de glimlach die mensen intrigeert. Het geeft ons zo de ruimte om onze eigen emoties en interpretaties in het schilderij te projecteren.

* Ambiguïteit verwijst naar dubbelzinnigheid of onduidelijkheid in taal of betekenis, waarbij een zin, woord of uitdrukking meerdere interpretaties kan hebben. Het leidt doorgaans tot verwarring of misverstanden.

De intrigerende ogen

Maar als we het hebben over de glimlach, mogen we de ogen niet buiten beschouwing laten. De ogen lijken de kijker namelijk te volgen. Het maakt niet uit vanaf welke hoek je kijkt, zij kijkt jouw altijd aan. Het is iets dat eveneens bijdraagt aan de fascinatie voor het kunstwerk. Het is een stukje mysterie, een stukje schijnbare levendigheid en een stukje originaliteit.

De waarde van de Mona Lisa

De Mona Lisa wordt in principe door velen beschouwd als onbetaalbaar. Het is niet te koop en áls het dan al zou zijn, dan zou het nog steeds gaan over honderden miljoenen dan wel een miljard. De kunstmarkt kent misschien zelfs wel geen maatschaft voor een schilderij als dit, omdat het te waardevol is om te verkopen.

Nu vraag je je misschien af hoe het Louvre ooit aan de Mona Lisa is gekomen. Het antwoord op die vraag is eigenlijk best grappig, omdat het Louvre er geen cent aan heeft uitgegeven. Het bleek dat na de Franse revolutie alle paleizen, privé verzamelingen en andere bezittingen van de rijken in de handen van het volk kwamen. Of nouja, ‘het volk’ is in dit geval de staat. Het Louvre, of eigenlijk heel Frankrijk, heeft ontzettend veel geluk gehad dat ze de Mona Lisa in hun bezit hebben, omdat ze er niks voor hebben betaald.

Maar hoeveel kost het dan precies?

Tegenwoordig wordt de waarde van de Mona Lisa geschat op $900 miljoen. Dat staat dus los van het feit dat, indien het schilderij te koop komt staan, het kan worden verkocht voor veel meer geld. Dit bedrag is overigens gebaseerd op een schatting die in 1962 werd gemaakt. Toen zou het bedrag op zo’n 100 miljoen dollar worden geschat, wat bijna zestig jaar later dit bedrag werd. Er zijn factoren als inflatie en dergelijke zaken meegenomen. Maar goed, de exacte waarde zal variëren. Enkele zetten het bedrag vast op ‘maar’ zeven-en-een-half-honderd miljoen, anderen gaan de miljard wel over. In in ieder geval weerspiegelt elk bedrag de waarde die aan het kunstwerk wordt gehecht.

Interessante feitjes

Afgezien van de waarde en de basics, zijn er nog meer meer interessante feitjes die we over de Mona Lisa kunnen vertellen. We hebben deze feitjes verzameld en op een rijtje gezet.

  • Diefstal
    Wist je dat de Mona Lisa in 1911 werd gestolen? Het duurde twee jaar voordat het schilderij weer werd teruggevonden. Tijdens de diefstal was het schilderij in feite beroemder dan ooit tevoren. Overigens werd duurde de diefstal nog zo relatief ‘kort’, omdat het simpelweg té beroemd was om het te kunnen verkopen. Want ja, wat moet je eigenlijk met een schilderij waarvan iedereen weet dat het gestolen is. Wat moet je met een schilderij waardoor iedereen je als dief zal neerzetten?
  • Wetenschappelijk onderzoek
    Moderne technologie heeft ons in staat gesteld om diepgaand onderzoek te doen naar de Mona Lisa. Wetenschappers hebben ontdekt dat er verschillende lagen verf onder het oppervlak van het schilderij liggen, wat suggereert dat Leonardo da Vinci aanzienlijke wijzigingen heeft aangebracht tijdens het schilderproces. Overigens is de Mona Lisa ook een aantal keer gerestaureerd, nadat hij door vandalisme beschadigd is geraakt.
  • De reis van de Mona Lisa
    De Mona Lisa heeft door de jaren heen gereisd en is verschillende keren verhuisd binnen het Louvre Museum. Het heeft zelfs tijdelijk deel uitgemaakt van de collectie van Napoleon Bonaparte. Tegenwoordig wordt de Mona Lisa trouwens erg goed beschermd. Er is een hele aparte muur voor het schilderij, je kan niet dichterbij dan een paar meter komen en als je vooraan staat, kijk je ook nog eens tegen een kogelvrije, glazen wand aan. Maar goed, alles om het zo lang mogelijk te behouden. Bovendien past dat glas ook wel bij het uiterlijk van het Louvre.

En oh ja, wist je dat er wordt aangenomen dat de vrouw op het schilderij Lisa Gheradini is. Het zou de vrouw zijn van een Florentijnse koopman genaamd Francesco del Giocondo.

Conclusie

Al met al kunnen we dus concluderen dat er eigenlijk geen prijskaartje aan de Mona Lisa te hangen is. Het is een schilderij van uitzonderlijke kwaliteit met de meest bijzondere kenmerken. En dus, dus houden we het er maar bij dat het een schilderij is waarvan de emotionele waarde misschien wel beter te omschrijven is. Anyway, als het een keer wordt verkocht, zijn wij de eerste die je ervan zullen notificeren.

0 Shares
Gerelateerd