In Nederland wordt de pensioenleeftijd steeds hoger. Kon je een paar jaar geleden al met 65 jaar stoppen, staat het nu voor de meeste mensen al op 67 jaar. De verwachting is dat het de komende jaren alleen nog maar zal stijgen en dat heeft een grote impact op vele mensenlevens. De reden voor deze stijging heeft onder andere te maken met de gemiddelde levensverwachting, al zijn er ook andere aspecten aan te wijden.
Of je het nu leuk vindt of niet, de meeste mensen bevinden zich niet in de luxe positie waarin ze eerder kunnen stoppen met werken. Je zal het er toch echt mee moeten doen, die 67 jaar. Hoewel een pensioenleeftijd medio 60 redelijk gangbaar is, zijn er ook landen waar je veel eerder met pensioen kan. Welke landen dat betreft en nog veel meer relevante informatie over dit onderwerp, lees je in dit artikel.
Pensioenleeftijd binnen de Europese Unie
Laten we het allereerst maar even dichtbij huis zoeken. Want, hoewel daar niet de laagste pensioenleeftijden liggen, is het zeker niet overal gelijk. Zo ligt de pensioenleeftijd in Denemarken en oud EU-lid het Verenigd Koninkrijk zelfs nog een jaar hoger dan in Nederland, namelijk op 68 jaar. Waar je binnen Europa al weer eerder met pensioen kan? Nou, wat dacht je van Oostenrijk (65 jaar (m), 60 jaar (v)), Zweden (63 jaar) of Hongarije (65 jaar). Er zijn genoeg landen waar het dus bij de 65 jaar of jonger ligt en zelfs voor vrouwen nóg eerder betreft.
Buiten de Europese Unie
Buiten de Europese Unie zijn landen landen waar de pensioenleeftijd nóg lager ligt dan in Europa. Denk bijvoorbeeld aan China, waar vrouwen tussen de 50 en 55 jaar met pensioen kunnen en alle mannen met 60 jaar. Ook landen als Indonesië en Bangladesh zouden een pensioenleeftijd onder de 60 jaar hebben. Toch is ook hier het een en ander over te zeggen. Met andere woorden, zo’n lage pensioenleeftijd is absoluut niet altijd zoals je het graag ziet. En dat heeft, ongetwijfeld, alles te maken met de financiën. Voor we ons daar in verdiepen, gaan we eerst weer even terug naar Nederland. Want hoe zit dat eigenlijk, het pensioenstelsel in Nederland?
Pensioen in Nederland
In Nederland hebben we de zogeheten AOW, de Algemene Ouderdomswet. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op. Het betreft in principe een basisinkomen om rond te kunnen komen en wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Gezien je je hele leven belasting betaald, kan je er wel vanuit gaan dat het ongetwijfeld ook deels uit je eigen zak komt.
Maar goed, omdat het AOW niet heel hoog is (het wordt ieder jaar opnieuw berekend a.d.h.v het minimumloon) bouwen mensen daarnaast ook nog pensioen op. Vaak gebeurt dit via de werkgever, waarbij ze zelf ook nog wat inleggen en anders kan je dit ook nog helemaal zelf aanpakken. Je kan wel begrijpen dat hoe eerder je met pensioen gaat, hoe eerder minder geld er beschikbaar is. Gezien het werkende volk de AOW betaald en het werkende veld wordt uitgedund als de pensioenleeftijd omlaag gaat, zal dat wellicht ook wat omlaag gaan.
Het nadeel in andere landen
Dat in andere landen de pensioenleeftijd een stuk lager is, betekent om dat soort redenen dus niet dat het zo positief is. Neem bijvoorbeeld China. Niet iedereen heeft daar recht op een staatspensioen en verdient te weinig om zelf echt veel aan pensioenopbouw te doen. Het gevolg? Dat mensen op hun pensioenleeftijd veel te weinig geld binnenkrijgen om daar van te leven. Daarom werken mensen nog steeds tot ze bejaard zijn en dan hopelijk nog een keer op hun oude dag kunnen genieten. Zelfs in Europa is het al helemaal niet gelijk qua pensioenopbouw. Zo vertelt RTL Nieuws in een artikel dat in Italië veel mensen hun pensioen in de vorm van een tweede huis hebben. Dat is een voorbeeld van hoe het anders kan. In Nederland zijn ze namelijk ook steeds meer aan het kijken om de pensioenopbouw meer persoonlijk te maken, in plaats van collectief.
Moeten we dan blij zijn in Nederland?
Nou. In principe wel. Althans, dat is ook maar onze nederige mening. In Nederland hebben we een mooi vangnet in de zorg en dus ook qua pensioen. Echter betekent dat wel dat veel mensen ontzettend veel betalen voor anderen, en daar is niet iedereen het mee eens. De meer linkse partijen in ons land streven naar het sociale in dat opzicht, de meer rechtse partijen vinden dat het geld van iemand meer van diegene kan blijven. Dus in plaats van dat je, bij wijze van spreken, tonnen inlevert en het land ‘support’, houd je meer in je eigen broekzak, maar heb je op dat soort vlakken meer ‘onzekerheden’.
Al met al kunnen we concluderen dat elke pensioenleeftijd zijn voor- en nadelen kent. In Nederland ligt het nu nog op 67 jaar, maar het kan zomaar omhoog vliegen in de komende tijd. Dus, doe er maar gewoon je voordeel van.