Wat is er gebeurd met Manuela Escobar?

0 Shares
0
0
0

Al bij haar geboorte stond ze misschien al 1-0 achter. Want wat doe je, als je wordt geboren als de dochter van een van de beruchtste drugsbarons in de wereld? Kan je je eigen naam zuiver houden of is het al per definitie klaar? Ben je constant op de vlucht voor je vaders vijanden of zou je vriendelijk met rust worden gelaten?

De dochter van Pablo Escobar, Manuela Escobar, is degene die zich in een dergelijke situatie als hierboven begeeft. Ze beleefde met haar nauwelijks veertig jaar al een turbulent leven, waar ze eigenlijk voornamelijk in de schaduw leeft. In de schaduw van haar vader, maar eigenlijk ook wel in de schaduw van haar broer en moeder. Het is bijna niet voor te stellen hoe een leven als de hare eruit moet zien.

Wie is Pablo Escobar?

Allereerst zullen we nog even ingaan op de vader van Manuela, gezien dat de man is die haar haar bekendheid heeft opgeleverd. Dus, Pablo Escobar was een beruchte Colombiaanse drugsbaron die in de jaren 80 en 90 aan het hoofd stond van het beruchte Medellín-kartel. Hij werd geboren op 1 december 1949 en overleed op 2 december 1993. Escobar was verantwoordelijk voor de productie en distributie van enorme hoeveelheden cocaïne naar de Verenigde Staten en andere delen van de wereld. Niet gek, dat hij ook wel bekend stond als de ‘King of Cocaïne’, dus.

Hij werd gezocht door de autoriteiten vanwege zijn betrokkenheid bij talloze misdaden, waaronder moorden en aanslagen. Zijn drugskartel was verantwoordelijk voor talloze gewelddadige conflicten in Colombia en had enorme rijkdom en macht. Escobar’s leven en dood blijven onderwerp van fascinatie en controversie.

Een onschuldige dochter

Een lid van de familie dat nog wél onschuldig is, is de op 25 mei 1984 geboren Manuela Escobar. In de vroege jaren ’90 verdween ze echter van de radar en vanaf dat punt was dat dan ook een onderwerp van gesprek. Net voor de dood van haar vader, toen ze overigens nog maar 9 jaar was, bracht haar moeder haar en haar broer in veiligheid om te vluchten. Sowieso waren ze ook niet meer welkom in Columbia toen hun vader en echtgenoot werden vermoord.

Pas in 1999, toen haar broer en moeder werden gearresteerd vanwege een aantal misdrijven, kwam er weer wat boven water. Ze zou onder een andere naam leven in Buenos Aires, Argentinië.

Depressief

Gezien de beschuldigingen jegens de moeder en broer van Manuela, durfde Manuela zich eigenlijk niet in de zichtbare buitenwereld te begeven. Ze leefde niet het rijkeluizenleventjes dat haar vader haar ooit bood en was eigenlijk, voor zover dat kon, tussen de dood van haar vader en de arrestaties van haar familie, redelijk gewend geraakt aan een ‘normaal’ leven.

Goed, de situatie veranderde dus tot de arrestaties plaatsvonden, maar dat betekende nog niet dat Manuela bewust de publiciteit zou opzoeken. Sterker nog, waar moeder en broer zichzelf in meerdere boeken uitten over het leven met Pablo Escobar, zou Manuela nog altijd onder de radar blijven. Volgens sommigen heeft dit te maken met de depressieve episodes die ze doormaakt, die zich sinds de vlucht naar Argentinië doen voortkomen. Het depressieve zou trouwens zijn ontstaan op het moment dat Manuela erachter kwam dat haar vader niet degene was zoals hij liet weten dat hij was.

Wat we wél weten

Hoewel we dus eigenlijk niet veel van deze dame weten, zou het wel zo zijn dat ze vanwege haar mentale staat bij haar broer en diens vrouw inwoont. Haar broer, Juan, die overigens nog steeds onder de naam Sebastián Marroquín leeft, beschrijf Manuela als een bange vrouw. Een vrouw die niks verkeerds heeft gedaan, maar in constante angst leeft en zelfs een keer heeft geprobeerd zichzelf van het leven te beroven. Erg schrijnend om te zien, dat een vrouw van inmiddels middelbare leeftijd alleen maar door haar achtergrond dit allemaal meemaakt.

We weten zoveel van een vrouw die in de schaduw leeft, doordat haar broer en moeder bijvoorbeeld hebben meegeholpen met een boek over haar leven. Dat boek heet Cierra los ojos, princesa (Sluit je ogen, prinses) en is geschreven door José Alejandro Castaño.

Naamsverandering

Net als haar moeder en broer, onderging ook Manuela een naamsverandering. Ze veranderde uiteindelijk haar naam naar Juana Manuela Marroquin Santos. Alledrie hebben er nooit een geheim van gemaakt en lieten de naamsverandering dan ook zelf aan de wereld weten. De naam van Juan is tegenwoordig Juan Sebastián Marroquín Santos en die van moeders María Isabel Santos Caballero.

Conclusie

Afgezien van de periode waarin de vader van Manuela Escobar nog leefde, heeft Manuela niet heel veel leuks meegemaakt in haar leven. Van het vluchten naar meerdere landen, het feit dat je enige twee gezinsleden werden later ook nog eens zouden worden opgepakt tot aan de pijnlijke waarheid wie je vader eigenlijk écht was, het is ons nog maar wat. Laat staan dat er nog genoeg mensen zijn die de daden van Pablo Escobar verrekenen op zijn nog levende gezin. Het moet een constant gevoel van angst opleveren, waardoor we ook goed begrijpen waarom Manuela een leven in de schaduw kiest.

0 Shares
Gerelateerd