Alexander Münninghoff partner, kinderen en meer

0 Shares
0
0
0

Ons land kent heel wat verschillende experts binnen de wereld van de journalistiek. Maar er is een man die toch echt wel een hele lange loopbaan achter de rug heeft. We hebben het natuurlijk over Alexander Münninghoff. Alexander Münninghoff is namelijk een naam gebeiteld in de wereld van de Nederlandse journalistiek. Deze man leidde een leven zo kleurrijk en divers als de verhalen die hij vertelde.

Van zijn vroege dagen in Posen tot zijn carrière bij de Haagsche Courant en zijn literaire inspanningen in de wereld van het schaken. Het erfgoed van Münninghoff staat symbool voor zijn gave voor het geschreven woord. In dit artikel laten wij je alles zien wat je al die tijd al hebt willen weten over het persoonlijke leven van Alexander Münninghoff.

De jeugd van Alexander

Laten we eerst maar eens kijken naar de bijzondere jeugd van deze man. De familie van Münninghoff strekken zich uit over continenten. Hij heeft een Nederlandse grootvader die na de Eerste Wereldoorlog in Letland ging wonen. Zijn verbintenis met een Russische gravin van Baltisch-Duitse afkomst creëerde een fusie van culturen binnen de familie. De ontwrichting van het Molotov-Ribbentroppact en de dreiging van de Sovjet-Unie dwong hen Letland in 1939 te verlaten. Dit heeft ervoor gezorgd dat Alexander Münninghoff werd geboren in 1944 in de stad Posen. Hier heeft hij dan ook echt zijn interesse voor geschiedenis vandaan, iets waar hij later veel profijt uit heeft weten te halen.

Begin van zijn carrière

Münninghoffs reis begon op het Gymnasium Haganum. Later studeerde hij Slavische taalkunde aan de Universiteiten van Leiden en Amsterdam. Zijn taalkundige expertise zou hem later goed van pas komen tijdens zijn dienstverband als Russisch instructeur voor de MID. Als journalist bereikte de carrière van Münninghoff haar hoogtepunt tussen 1986 en 1991 toen hij correspondent werd in Moskou voor de Haagsche Courant. Zijn journalistieke avonturen brachten hem naar conflictgebieden in Cambodja en El Salvador, en hij berichtte over de aangrijpende oorlog tussen Iran en Irak.

In 2014 schreef Münninghoff de aangrijpende familiesaga getiteld “De stamhouder. Een familiekroniek,” die in 2015 de prestigieuze Libris Geschiedenis Prijs in de wacht sleepte. Buiten het geschreven woord sierde Münninghoff het televisiescherm, waar hij verschillende programma’s presenteerde voor Schooltv van TELEAC. Münninghoff noemde het Statenkwartier in Den Haag jarenlang zijn thuis.

Toen overleed hij alleen op 28 april 2020, een gebeurtenis er al aan zat te komen vanwege zijn ziekte. In 2023 werd Münninghoffs magnum opus, “De stamhouder,” tot leven gebracht op het scherm door regisseur Diederik van Rooijen. In deze film speelde Matthijs van de Sande Bakhuyzen de rol van de man zelf. Dit zorgde ervoor dat zijn levenswerk toch nog doorleefde.

Rol in ons politieke landschap

In 2009 richtte Münninghoff, samen met Maurice Koopman en Jan Nagel, de partij OokU (Onafhankelijke Ouderen- en Kinderen Unie) op. Hun beweging kreeg ontzettend veel steun onder de naam 50Plus en nam deel aan de Nederlandse Provinciale Statenverkiezingen en Eerste Kamerverkiezingen in 2011. Op dat moment stond Münninghoff zelf op de lijst. Nagel en Münninghoff waren fervente schaakvrienden. We laten je verderop in dit artikel zien waarom dit zo belangrijk is geweest voor de vorming van Alexanders persoonlijkheid.

Gevoel voor schaken

Münninghoff’s talent in de wereld van het schaken was net zo onmiskenbaar als zijn gave voor vertellen. Zijn boeken over iconische figuren in de schaakwereld, waaronder Donner, Euwe en Fischer, worden bewonderd door liefhebbers. Zijn biografie van Max Euwe, die zowel in het Russisch als in het Engels verscheen, is een getuigenis van zijn diepgaande begrip van het spel. Mocht je zelf ooit eens een keer wat meer willen leren over de levens van bekende schakers dan raden wij je echt aan om de boeken van Alexander Muninghoff eens te lezen. Hij schrijft op een zeer toegankelijke manier en weet de spanning van het schaken op de beste wijze samen te vatten in zijn boeken.

Privéleven

Een vraag die we vaak voorbij zien komen is hoe het eigenlijk staat met de liefde binnen het leven van Alexander Muninghoff. Na zijn overlijden heeft Alexander Muninghoff zijn vrouw en drie kinderen achtergelaten. Zijn vrouw Ellen is iemand die al jaren naast hem stond. Hij heeft zijn succes dan ook mede aan haar te danken nu zij een bron van kracht was tijdens de donkere periodes in zijn leven. overigens vind Alexander Muninghoff het niet al te prettig om veel details te delen. Zelfs na zijn dood is er dan ook maar relatief weinig bekend over zijn vrouw. In tegenstelling tot Alexander Muninghoff vind zij het prettiger om wat meer op de achtergrond te leven.

Kinderen van Alexander  

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen heeft Alexander Muninghoff een drietal kinderen. Hij heeft in totaal 6 kinderen gehad, maar drie van hen zijn helaas overleden voor hun eerste verjaardag. Een jongen werd te vroeg geboren, een jongen kreeg een hersenvliesontsteking toen hij een maand oud was en een jongen overleed toen hij acht maanden oud was. Zijn drie andere kinderen zijn gelukkig wel helemaal gezond en wel. Tijdens de periode voorafgaand aan zijn overlijden waren zijn kinderen veel bij hen. In diverse interviews heeft hij gezegd dat hij dit erg prettig vond, al helemaal toen het hele land op slot ging tijdens de coronacrisis.

Conclusie

We hopen dat je dankzij de info uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen over het bijzondere leven van deze unieke man. Alexander Muninghoff liet een onuitwisbare indruk achter in de wereld van de journalistiek, geschiedenis en schaken. Zijn verhaal is een getuigenis van het grenzeloze potentieel dat ieder individu heeft. Door in jezelf te geloven en je hele leven lang nieuwe dingen te leren is het ook voor jou mogelijk om een bijzondere nalatenschap achter te laten. Ben je overigens benieuwd naar andere bekende personen? Neem dan eens gerust een kijkje op de rest van onze website!

0 Shares
Gerelateerd