Ergens zou je denken dat niemand het wat interesseert hoeveel contant geld jij in huis hebt. Anderzijds wonen en leven we wel in Nederland, hét land waar van allerlei regels tot in het kleinste detail zijn uitgeschreven. Dus, is er dan toch een limiet op de hoogte van contant geld in huis?
Nou, in principe is het antwoord op deze vraag ‘nee’. Er geldt geen maximum, maar op een bepaald punt dien je het wel aan te geven bij de Belastingdienst. Daarvoor is het wel handig om te weten wat over welk bedrag nou ‘exact’ wordt gesproken, nietwaar? Het antwoord op die vraag en nog veel meer relevante informatie, lees je in deze blog.
Er geldt geen limiet, maar…
Zoals de Rijksoverheid dat heel mooi op hun website vermeldt, bestaat er geen maximum op de hoogte van contant geld dat jij in huis mag hebben. Heb je ergens 1000 euro vandaan weten te sprokkelen, dan zal niemand daar alarm om slaan. Echter is het dan wel de bedoeling dat je het aangeeft bij de belastingaangifte. Hierbij geldt zelfs de waarde van de cadeaubonnen die je in huis hebt. Dus ja, ook die van Bol ter waarde van 50 euro die je in je kerstpakket kreeg.
Grens van opgave
In 2024 geldt het volgende ten behoeve van het opgeven van contant geld bij de belastingaangifte.
- Ben je alleenstaand? Bij een bedrag hoger dan €653,- dien je dit aan te geven bij de belasting.
- Heb je een fiscaal partner? Bij een bedrag hoger dan €1306,- dienen jullie dit aan te geven bij de belasting.
Vrij duidelijk, nietwaar? Echter komt er dan nog wel een vraag bij ons omhoog en dat is waarom je eigenlijk zoveel contant geld zou willen hebben. Want, is dat eigenlijk wel zo verstandig?
Veel geld in huis
De voornaamste reden dat mensen zulke grote bedragen contant geld in huis willen hebben, is als buffer. Stel je voor, alle banken doen het niet meer, dan kan jij tenminste nog kopen wat je nodig hebt. Anderzijds is er ook een selecte groep mensen wie simpelweg de bank niet vertrouwen. Ze durven niet met een pasje te betalen en hebben het liefst het geld in hun handen. Je weet dan immers ook precies wat er uit gaat, hoeveel geld je nog over hebt en hoe duur iets eigenlijk is. Met andere woorden, de waarde van geld wordt heel goed duidelijk.
Maar goed, toch wordt het niet aangeraden om zoveel geld in huis te hebben. Contant geld valt onder je inboedel en als je er daar iets mee gebeurt, zijn er maar weinig verzekeringen die hele grote hoeveelheden geld aan je vergoeden. Met andere woorden, geld op de bank is simpelweg gewoon een stuk veiliger om te hebben. Ennuh, check altijd even de voorwaarden van je eigen verzekering, om te weten hoe dat eigenlijk bij jou zit.
Cash is onhandig
Zoek je op internet naar advies, dan zie je voornamelijk dat geldcoaches cash als ‘onhandig’ beoordelen, vanwege een aantal redenen:
- spaargeld op de bank levert je rente op, spaargeld in cash zal zich niet ineens op magische wijze vermenigvuldigen.
- met veel cash geld maak je jezelf vatbaarder voor diefstal. Mocht je pinpas zijn gestolen, dan heb je deze binnen een minuut geblokkeerd. Wordt er cash gestolen, dan kan er vaak weinig voor je worden gedaan.
Alleen al deze twee redenen en alle andere redenen die je in deze blog bent tegenkomen, zouden je er van moeten overtuigen om het cash even links te laten liggen. Maar goed, of je dit nu wel of niet gaat doen, is volledig aan jou. Wij zijn er niet om je ergens van te overtuigen, wij zijn er slechts om je ergens van te informeren.
Conclusie
Hoeveel geld je mag bewaren in huis, ligt volkomen aan jou. Wel is het zo dat je het vanaf een bepaald bedrag moet aangeven bij de belastingdienst. Doe je dit niet en komen ze er toch achter, dan kan je wel begrijpen dat je natuurlijk een groot probleem hebt. Wij zullen je nergens op aanspreken en wijzen er je dan ook graag op dat de verantwoordelijkheid volledig in jouw handen ligt.