group of people standing in front of people

Salaris, opleiding en werkzaamheden burgemeester

0 Shares
0
0
0

Je moet er maar zin in hebben, burgemeester worden. Niet alsof we dat beroep helemaal verschrikkelijk vinden, maar je moet er wel wat voor over hebben. Je staat in dienst van de inwoners van je gemeente en dat terwijl je ook heel veel over je heen krijgt. Je hebt het beste met hen voor, maar de bewoners niet altijd met jou, om het maar even in andere woorden te zetten.

Anyway, gelukkig zijn er genoeg mensen die wél een baan als deze ambiëren. Gelukkig maar, want zonder burgemeesters zal het toch wat minder gaan in ons land. Voor zij die nieuwsgierig naar dit beroep, zijn we op zoek gegaan naar informatie over het salaris, opleiding en de werkzaamheden van een burgemeester. Zie je gelijk of het je écht aanspreekt of niet.

Hoe word je burgemeester?

In principe is er geen opleiding die je vertelt hoe je burgemeester wordt. Bovendien is het, net als bij alle andere banen zo, dat je voor de functie als burgemeester moet solliciteren. Om toch een idee te geven van wat een burgemeester dan precies wél heeft gedaan om hier te komen, hebben we onderstaand stappenplan omschreven.

  1. De meeste burgemeesters volgen een opleiding die iets politieks heeft. Denk aan geschiedenis of aan een studie rechten.
  2. Al vanaf hun jongeren tijd of daarna zijn burgemeesters, voordat ze burgemeester worden, jarenlang lid van een politieke partij.
  3. Heeft een gemeente een nieuwe burgemeester nodig, dan is de kans groot dat een aantal politici uit de gemeente jou voordragen als nieuwe burgemeester. Is dat niet zo het geval, maar heb je wel de ambities, dan kan je hiervoor solliciteren.
  4. De lijst met kandidaten wordt aan de gehele gemeenteraad voorgesteld, waarna zij de beste of meest geschikte kandidaat selecteren en aanbevelen.
  5. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Koning benoemt de kandidaat, die vervolgens voor een periode van 6 jaar burgemeester is.

Dus, dat is in principe wel heel wat anders dan je misschien dacht over het aanstellingsproces van een burgemeester. Hoe dan ook is het zeer belangrijk dat een gemeente een goede burgemeester heeft, dus om die reden mag je er ook wel wat van verwachten, dachten wij zo.

Wat doet een burgemeester?

Misschien vertellen we dit niet helemaal in de juiste volgorde, maar, als je burgemester wil worden, is het wel zo handig dat je weet wat je moet doen. Dus, we vertellen je graag wat er onder het takenpakket van hem of haar valt.

Allereerst heeft een burgemeester veel te maken met het regelen van veiligheid en openbare orde. Juist om dat de burgemeester eigenlijk het meest met de inwoners van zijn stad te maken heeft, is op die manier de veiligheid geregeld. Anderzijds is hij de voorzitter van het college van burgemeester en wethouders en voorzitter van de gemeenteraad. Wat daarbij trouwens wel grappig is om te vermelden, is dat veel mensen denken dat de burgemeester daarmee ook de ‘baas’ van de gemeente is. Echter is dat de gehele gemeenteraad en dus niet alleen hijzelf. Hij is dan wel weer degene die iedereen wel bij naam weet, anders dan dat de burgers dat van de wethouders weten.

Het salaris van een burgemeester

Natuurlijk is het erg lastig om een inschatting te maken van de verdiensten van de burgemeester. Dat heeft her onder andere mee te maken met dat er van allerlei toeslagen bestaan die het variabel maken. Ook het aantal inwoners van de gemeente heeft invloed op de hoogte van het salaris: hoe meer inwoners, hoe hoger het salaris.

Wist je dat: het salaris van een burgemeester ook wel ‘bezoldiging’ wordt genoemd?

In principe wordt het salaris van een burgemeester bepaald aan de hand van het CAO Rijksambtenaren. Hoe veel hoger het salaris nog zal worden, hangt naast het aantal inwoners, af van:

  • Mobiliteitstoelage
  • Ambtstoelage
  • Vakantietoeslag
  • Eindejaarsuitkering
  • Nevenfuncties

Je kan in principe rekening houden met een salaris dat begint bij een bedrag rond de €4000 bruto en kan oplopen tot mogelijk wel meer dan 10000 euro bruto per maand. Klinkt nu heel aanlokkelijk om voor te kiezen, maar het is echt niet zo makkelijk als je denkt, burgemeester zijn. Wij vinden dan ook dat een burgemeester wordt betaald naar wat hij of zij waard is. Ben je het er niet mee eens, dan is de eerste stap om maar eens bij je eigen gemeente aan te kloppen. Hoewel we niet denken dat dat voeten in aarde zet, is proberen altijd een optie.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat er geen vaste opleiding bestaat om burgemeester te worden. Verder is het voor lang niet iedereen weggelegd om daadwerkelijk in die functie te treden, ook al zouden ze volgens een aantal punten wel heel geschikt zijn. En het salaris, tja, dat is niet mals. Maar goed, daar werken ze hard voor. Verdiend, dus.

0 Shares
Gerelateerd