a man and woman posing for a picture in the woods

Tips voor het opbouwen van een schatrijke relatie met je dochter

0 Shares
0
0
0

Hoe gek het misschien ook klinkt, een vader zal bij de geboorte van een kind vaak hopen op een jongen, een moeder op een meisje. Dat geldt ofcourse voor lang niet iedereen, maar we kunnen ook niet negeren dat het in heel veel gevallen wél zo is. Niks mis mee, zolang het kind uiteindelijk maar gewaardeerd wordt voor wie hij of zij is.

In elk geval kunnen we stellen dat sommige vaders het lastig vinden om een sterke relatie op te bouwen met hun dochters. Want nee, ze weten niet wat het is om ongesteld te zijn en nee, dat op iets met emoties wordt gereageerd in plaats van met ratio, is volgens hen niet logisch. Maar goed, dat betekent niet dat je de relatie met je dochter niet schatrijk kan maken. Lees daarom in deze blogs een aantal tips hoe je dat wel kan doen. We geloven in je, jij kan dat ook!

Hoe creëer je een sterke basis voor je relatie?

Zoals bij wel meer dingen geldt: we beginnen bij het begin. Daarmee proberen we een antwoord te geven op de vraag zoals deze hierboven is beschreven. Dus, hoe je een sterke basis voor je vader-dochter relatie creëert. Nou, je kan in elk geval denken aan de volgende punten:

  • Quality time
    Het begint met aanwezigheid en betrokkenheid. Door quality time door te brengen en actief te luisteren, bouw je een solide basis op voor jullie relatie. Misschien vind jij het wel niet leuk om te gaan shoppen, maar je doet het toch omdat zij je dat eens heeft gevraagd om met haar te doen.
  • Actief luisteren
    Geef haar de ruimte om haar gedachten en gevoelens te uiten. Luister zonder te oordelen en toon oprechte interesse in wat ze te zeggen heeft. Met name in haar puberjaren zal ze de wereld zien alsof het één grote verschrikking is. Je kan haar helpen dit te relativeren, maar af en toe meegaan in haar sores, is ook niet verkeerd. Zolang jullie je er maar niet in verliezen

Deze punten klinken als vanzelfsprekend, maar veel vaders zullen zich erin herkennend dit eigenlijk toch niet helemaal handig aan te pakken. Dat is niet erg, zie het gewoon als ruimte voor verbetering.

Een aantal algemene tips

Nu gaan we graag over op een aantal algemene tips. Het is daarbij met name de bedoeling dat je de tips als geheel in je opneemt en niet slechts een aantal uitkiest die je wel ‘makkelijk’ lijken. Dat je je dochter gaat ‘omkopen’ met special vader dochter cadeaus, is namelijk echt niet genoeg…

#1 Vertrouwen

Consistentie in je gedrag is essentieel om vertrouwen op te bouwen. Als ze op dag a aangeeft dat je niet zomaar haar kamer kan binnenstormen, doe je dat een week later niet alsnog. Het nakomen van dat soort afspraken toont aan dat je te vertrouwen bent. Bovendien bouwt het een gevoel van veiligheid en stabiliteit voor haar op. Je moet het namelijk zo zien: een puber heeft desperate de behoefte om een eigen plekje te hebben. Haar slaapkamer, tja, dat is de enige plek die écht van haar voelt. Als je deze safe space gaat verstoren, zal dat je relatie niet ten goede doen.

#2 Positieve bekrachtiging

Positieve bekrachtiging is een methode waarbij gewenst gedrag wordt beloond, wat de kans vergroot dat dit gedrag in de toekomst zal herhaald worden. Dit kan gebeuren door complimenten, beloningen, of andere positieve stimuli die de persoon aanmoedigen om het gewenste gedrag te blijven vertonen. Bij je dochter zal dit mogelijk leiden tot:

  • een positief zelfbeeld
  • groei
  • zelfvertrouwen
  • doorzettingsvermogen bij tegenslagen

Overigens betekent het ook dat je troost en steun kan bieden wanneer ze het moeilijk heeft. Moedig haar daarbij aan om te leren van fouten en zo obstakels te overwinnen

#3 Plezier

Hoe leuk is het om een activiteit aan je dochter cadeau te geven, waarbij jij zelf dan de persoon bent die die activiteit met je dochter gaat uitvoeren. Hopelijk creëert dit kostbare herinneringen die jullie samen delen. Overigens is het natuurlijk het allerleukste wanneer jullie samen een interesse en/ of activiteit verkennen. Het bevordert namelijk een gezamenlijke passie en versterkt de band.

#4 Rolmodel

Grappig genoeg is er weleens uit onderzoeken geconcludeerd dat mannen vaak op zoek zijn naar hun moeder in een partner, waar vrouwen dat niet per se hebben met hun vader. Echter betekent dat niet dat dochters niet naar je opkijken. Sterker nog, we weten bijna zeker dat jij wel een rolmodel bent voor je dochter.

Behandel daarom anderen altijd met respect en waardigheid. Dit leer haar hoe ze anderen moet behandelen en waarderen, zélfs in moeilijke situaties. Stimuleer daarnaast verantwoordelijk gedrag en eerlijkheid. Haar karakter krijgt een positieve boost en het zal haar bovendien helpen de juiste beslissingen te nemen.

Wat als het al te laat is?

Het zou zo kunnen zijn dat er door een gebeurtenis uit het verleden, de band tussen jouw en je dochter flink is verslechterd. Jullie of één van beiden heeft een trauma opgelopen en daardoor is de band tussen elkaar stroef of lijkt deze zelfs afwezig te zijn. Hartstikke vervelend, maar in principe, als de wil er is om dit te herstellen, hoeft het niet te laat te zijn.

Een gebroken vader-dochter relatie kan zeker worden hersteld door open communicatie, begrip en geduld. Begin met het bespreken van gevoelens en luister actief naar elkaars perspectieven zonder oordeel. Het is belangrijk om verontschuldigingen aan te bieden voor eventuele fouten en bereid te zijn compromissen te sluiten. Bouw langzaam vertrouwen op door regelmatige, positieve interacties en creëer nieuwe herinneringen samen. Mocht je niet in dezelfde ruimte kunnen staan, dan kan rofessionele bemiddeling, zoals familie- of relatietherapie, wellicht helpen. Helpen bij het aanpakken van diepere wonden en het vinden van gezamenlijke oplossingen, welteverstaan.

0 Shares
Gerelateerd