Albert Einstein, één van de meest invloedrijke wetenschappers aller tijden, staat bekend om zijn genialiteit en bijdrages aan de moderne natuurkunde. Ook zou hij een uitzonderlijk hoog IQ hebben gehad, waar hij zijn scherpe inzichten aan te danken zou hebben. In dit artikel zullen we in ieder geval ingaan op het IQ van deze man. Verder zullen we ons branden aan enkele andere interessante feitjes over zijn leven en werk. Laten we gauw doorgaan naar het fascinerende verhaal van deze, toch wel, briljante geest.
Het IQ van Albert Einstein
We zullen er maar gelijk mee starten, het IQ van Albert Einstein.
Volgens onderzoekers moet dit rond de 160 hebben gelegen. Echter heeft Einstein nooit een IQ-test gedaan, zoals we die bijvoorbeeld nu kennen, en is het dus onmogelijk om dit met zekerheid te zeggen. Misschien vraag je je dan wel af hoe ze het dan toch zo zeker weten?
IQ schatten zonder metingen
Om een IQ van iemand in te schatten, zonder dat er daadwerkelijk metingen zijn gedaan, kijken onderzoekers naar meerdere gegevens. Zo is er een correlatie tussen IQ en vocabulaire, maar ook de hoeveelheid nieuwe dingen iemand heeft bedacht. In het geval van Einstein waren enkele ideeën geniaal, dus je kan wel bedenken dat dat ergens vandaan komt.
Andere factoren zijn:
- schoolprestaties (welke opleiding(en) heeft iemand afgerond)
- beroep (een wetenschapper zal waarschijnlijk een hoger IQ hebben dan een metselaar (al zou een metselaar natuurlijk ook erg slim kunnen zijn).
Hoogbegaafd versus hoogintelligent
Soms wordt er ook van Einstein gezegd dat hij hoogbegaafd is. Echter is dit lang niet zo makkelijk om direct vast te stellen. Iemand met een (meer dan normaal) hoog IQ, dus iemand die slim is, hoeft niet per definitie hoogbegaafd te zijn.
Zo verwijst hoogbegaafdheid naar een breder scala van vaardigheid. Denk aan creativiteit, sociale intelligentie en/ of probleemoplossend op een hoger niveau. Hoogintelligenten zullen daarentegen bijvoorbeeld goed moeten leren, maar op een minder hoog niveau inzicht hebben in aspecten. Het gaat daarmee meer om de cognitieve capaciteit en het vermogen om snel te leren. Met andere woorden, een hoogbegaafde heeft doorgaans meer uitzonderlijke intellectuele vermogens en onderscheiden zich door specifieke talenten.
Dan zouden we ook nog in kunnen gaan op het feit dat niet elke hoogbegaafde zich uit als een genie. Echter houden we het even hierbij, want anders zijn we nog pagina’s lang bezig.
Een hoog IQ en slimme theorieën
Mechanica, fysica en mathematica. Dat zijn de drie vakgebieden waar Einstein zich met name mee bezig hield. Het IQ van 160 maakt Einstein in dit geval op die vlakken een genie. We specificeren het ‘genie zijn’ daarop, omdat Einstein bijvoorbeeld erg vergeetachtig kon zijn. Dit zag je veelal bij namen, data en getallen. Je zou het je bijna niet kunnen voorstellen, toch?
In ieder geval zou hij in 1905, in zijn twintigerjaren, promoveren op een proefschrift over moleculaire afmetingen. Dit is echter niet waar de meeste mensen Einstein van kennen. Dat is namelijk de Algemene Relativiteitstheorie.
Algemene relativiteitstheorie
Het begrip van zwaartekracht, ruimte en tijd werd compleet veranderen. Einstein vatte dit samen in de formule:
E = mc2 (energie is massa vermenigvuldigd met de lichtsnelheid in het kwadraat).
Er wordt dus gezegd dat snelheid relatief is. Dat massa en energie gelijk zijn aan elkaar én dat een kleine massa ineens een enorme hoeveelheid energie kan opleveren. Er zijn genoeg mensen die het proberen uit te leggen in simpelere taal, dus mocht je er benieuwd naar zijn, dan verwijzen we je graag daarheen.
Leuke feitjes over Einstein
Oké, we weten nu wat het IQ van Einstein is en waar hij zo bekend van is, maar wat weten we eigenlijk nog meer van deze man? We hebben een aantal leuke feitjes voor je opgezocht, die je hier kan vinden. Lees:
- Grote hersenen
Het lichaam, of in ieder geval de hersenen van Einstein werden nog jarenlang onderzocht. Want hoe is zo’n mate van genialiteit eigenlijk mogelijk. Twee decennia na zijn dood bleek dat een onderdeel in de hersenen groter was dan normaal. Het ging, niet geheel toevallig, om het gedeelte dat ervoor zorgt dat je wiskunde begrijpt. Zou dit hebben bijgedragen aan zijn genialiteit? - Nobelprijs
In 1921 won Einstein de Nobelprijs voor Natuurkunde. Hi kreeg de prijs onder andere voor zijn werk over het foto-elektrisch effect. Dit vormde later de basis voor de befaamde kwantummechanica. - Tweede vrouw
Hoewel Einstein eerst trouwde met Mileva Marić, scheidden zij op een later moment toch en stapt hij opnieuw het huwelijksbootje in, ditmaal met nicht Elsa. Elsa zou haar hele leven nog voor Einstein zorgen en hem bijvoorbeeld beschermen tegen de pers. Zij leefden het grootste gedeelte van hun huwelijk in Amerika. - Muziek
Einstein was niet alleen begaafd in de wetenschap, ook in de muziek. Hij speelde onder andere viool en beschouwde muziek als een belangrijk onderdeel. Zelfs zo belangrijk, dat hij beweerde dat het spelen van muziek hem bracht op ideeën in de wetenschap. Heel goed maat houden, kon hij volgens sommige musici overigens niet.
Het is dus zeker een man over wie veel te zeggen is. Helaas is hij er nu niet meer om het zelf te vertellen.
Andere Einsteins
Tegenwoordig en eigenlijk in zijn tijd ook al, bestonden er veel meer andere mensen met een hoog IQ. Het is daarom een beetje voorbarig om te zeggen dat Einstein de enige genie ooit is geweest. Denk bijvoorbeeld aan Galileo Galilei of Leonardo da Vinci. Sterker nog, vandaag de dag zullen er ook genoeg genieën rondlopen, die ieder hun eigen bijdrage aan de maatschappij en misschien wel de wereld leveren. Of de vergelijking met Einstein ooit zal verdwijnen, vragen we ons echter af.
Hoe dan ook blijft hij een fascinerend persoon en kunnen we nog steeds met veel aanzien naar hem opkijken. Wie weet wat er was gebeurd als hij niet zijn theorieën zou hebben bedacht…