ABV of BAV: kies als ondernemer wel de juiste aansprakelijkheidsverzekering

0 Shares
0
0
0

Ondernemer zijn is een grote verantwoordelijkheid. Je bent verantwoordelijk voor het genereren van je eigen inkomsten en het hele bedrijf hangt in feite van jou af. Omdat niemand perfect is, bestaat er altijd de kans dat er iets misgaat en dat jij of jouw bedrijf daar verantwoordelijk voor gehouden kan worden. Met andere woorden: je kunt te maken krijgen met aansprakelijkheid. Daarvoor bestaan twee verzekeringen om de risico’s af te dekken: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Kies als ondernemer wel de juiste! We vertellen er hier meer over.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt vaak afgekort tot AVB en biedt dekking voor schade die door jouw bedrijf aan derden wordt veroorzaakt. Het gaat hierbij dan om materiële schade aan de eigendommen van anderen, maar ook om letselschade waar jij als ondernemer verantwoordelijk voor kunt worden gehouden. Een klant die in jouw winkel uitglijdt over een natte vloer en hierdoor zijn been breekt, kan een letselschadeclaim indienen waarvan de kosten snel kunnen oplopen. Dat wil je niet uit eigen zak hoeven betalen, en vooral als zzp’er kan het daarop uitkomen. Kortom: een AVB verzekering voor zzp’ers kan net zo nuttig zijn als voor ondernemers met grotere bedrijven. Hij is wel vooral relevant wanneer je fysieke interactie met klanten hebt of werkzaamheden uitvoert waarbij eigendommen van anderen betrokken zijn. 

Afbeelding met persoon, handschrift, verbruiksartikelen voor kantoor, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)?

Dan is er ook nog de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel bekend als de BAV. Ook deze dekt aansprakelijkheid, maar hij is bedoeld voor bedrijven en professionals die advies geven of diensten verlenen en waarbij een fout of nalatigheid financiële schade kan veroorzaken. Zo kun je als accountant een fout maken in de belastingaangifte van een klant, waardoor de klant te veel belasting betaalt of een boete krijgt opgelegd door de belastingdienst. De klant kan jou vervolgens aansprakelijk stellen voor de ontstane financiële schade. De BAV biedt dan dekking voor de kosten die hieruit voortkomen. Deze verzekering is vooral relevant voor bedrijven en ondernemers in sectoren zoals accountancy, juridisch advies, consultancy en architectuur. In sommige gevallen is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dan zelfs verplicht.

Welke verzekering heb jij nodig?

In veel gevallen heb je als ondernemer niet beide verzekeringen nodig. Welke je wel nodig hebt, hangt sterk af van de aard van je bedrijf en de werkzaamheden die je uitvoert. Kies voor een AVB als je bedrijf vooral fysieke werkzaamheden uitvoert. Denk daarbij aan het leveren van producten of diensten op locatie. Kies voor een BAV als je bedrijf vooral diensten verleent waarbij er een risico is op financiële schade door fouten in je werk. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld accountants, advocaten, architecten, en consultants. In sommige gevallen is het verstandig om beide verzekeringen af te sluiten hoofdzakelijk advies of ontwerp doet, maar de kans wel bestaat dat iemand binnen de verantwoordelijkheid van jouw bedrijf materiële schade of letselschade oploopt.Als ondernemer is het essentieel om je goed te verzekeren tegen de risico’s die jouw bedrijf loopt. Dan kun je ook met een geruster hart ondernemen. En natuurlijk kosten verzekeringen geld en moet je twee keer nadenken voordat je er een afsluit, maar aan sommige zaken moet je als (startende) ondernemer nu eenmaal geld uitgeven. Het beschermen van jezelf, klanten en derden is er daar zeker een van.

0 Shares
Gerelateerd